söndag 27 december 2015

Ett rum för avkoppling, meditation och Yoga hemma

Lugna rummet:
Här kan vi i familjen, och våra gäster gå in och tända ljuslyktorna för att finna lite harmoni eller balans i livet för en stund. Man kan sitta och bara titta ut över havet mot horisonten och njuta av lite avkopplande musik/vågskvalp i bakgrunden, om man inte väljer att meditera med blickfokus på något i rummet eller sluta ögonen och stänga ute omvärlden för en stund. Jag använder även rummet för att kunna utföra Thai-Chi och Yoga på min ekologiska yoga-matta, helt underbart.


Bakgrund:
Detta är något som har växt fram under de sista halvåret med min utmattningssyndrom, ett behov av en plats här hemma som man kan vila sina sinnen på och stänga ute allt brus och alla andra intryck. En plats som bara är förknippat med att finna harmoni och avkoppling.

Möjligheten:
När vi flyttade runt sovrummen här hemma i lägenheten så blev plötsligt detta rummet ledigt som ligger precis intill vårt nya sovrum, det är väldigt litet och på ritningen är det bara ett förråd. Men vi är kreativa och byggde ett sovloft där till vår yngsta son tidigare så att han fick ett eget rum, men nu när han fick ett större sovrum så blev detta utrymmet ledigt och då föddes denna idéen med "lugna rummet" som vi nu kallar det. Eftersom rummet är så litet så har vi valt att inte isolera det, utan är det ljud som stör från lägenheten så kan man använda hörlurarna som finns där för att stänga ute ljuden utanför och kanske få lite lugnade toner från någon av alla spelstona som finns där.

Inredningen:
Temat är havet och skärgården som vi älskar så mycket, och min önskan var om att skapa en känsla att man sitter ute i skärgården när man går in här.  Vi valde att tapetsera två av väggarna med en fototapet som kommer från ett foto som vi själva har tagit, en vy som för oss är väldigt bekant med fyren Långgarn och Mysingen i Stockholms södra skärgård. När man sätter sig på golvet eller meditationskudden så får man känslan att man sitter där vid stenkanten precis intill vattenbrynet, och med hjälp av sina sinnen kan man förstärka känslan med ljudet av vågskvalp. När jag skulle skapa harmoni i rummet så utgick jag ifrån de fem elementen i Feng Shui med fokus på vatten, men alla elementen finns representerade i rummet.

Feng Shui - De fem elementen
* Trä - Färgerna är grön  och mellanblå, formerna är pelarliknande eller ränder, höga lodrätta linjer, föremål av trä eller korg, levande material som tex. växter och blommor.

* Jord - Färgerna är brun, orange, terrakotta, beige och ockragul,  formen är fyrkantig, tomma ytor, trägolv, föremål av keramik och tegel.

* Eld - Färgerna röd, orange eller stark gul, formerna kan vara av djur eller människor och trekantiga, eld, levande ljus, lampor & dagsljus ingår i detta element samt kärlek.

* Metall - Färgerna är vita eller ljusa, formerna är cirklar eller ovala, föremålen är i metall eller järn, blanka polerade ytor, stenar

* Vatten - Färger är mörka som t.ex. svart och mörkblått, formerna är lite vågformade eller asymmetriska, föremålen kan vara vattenarrangemang  eller bestå av glas eller speglar.

Att tro på sig själv och sina idéer:
Alla gör vi aktiva val för att forma våra liv, och alla är vi olika med olika förutsättningar. För mig var drömmen inte en "Walk in closet" utan ett rum att kunna koppla av och meditera i. Vi bor i en 4-rums lägenhet men lyckades ändå skapa detta fridfulla rum till oss genom att vara kreativa och tro på vår idé som sakta men säkert växte fram och blev verklighet.

Allt är inte möjligt, men mycket är det!


Kram
Cissi




1 kommentar: